Tuesday, January 17, 2012

cinta, sayang, suka dan minat itu berbeza

Assalamualaikum smua...


agak lama kn dila x update blog ni.. agak da expired da blog ni.. dan agak byk cite yg dila nk bgtau ni.. sejak da keje ni, byk la cite nk update ni.. pasal kwan keje, bf, bff dan jugak cite pasal adik angkat..


before that, kena la berbalik kepada tajuk ya kwan2 sekalian.. yg len nnti dila update kemudian.. yela, sjak akhir2 ni.. rasa len mcm plak. lgsg xtau nk bezakan antara cinta, sayang, suka dan minat..


but now, i understand the meaning between "cinta, sayang, suka dan minat"



okei, spti ayat di atas.. kita sbagai pmpuan.. "jgn termakan dgn janji2 manis lelaki ni".

*iklan sebentar..hehe*


and this is the differentiate between "cinta, sayang, suka dan minat"
Cinta..
Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat dan lakukan, kalau boleh kita mahu si dia mengetahuinya. Kita juga berusaha sedaya kuat mungkin untuk tidak mahu sakitkan hati si dia.
Cinta juga membawa suatu perasaan yang mendalam terhadap si dia dan kalau boleh mahu hidup semati bersama dengannya.
Sayang..
Kita memerlukan si dia pada masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. Selalunya kita akan sayang akan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. Segala masalah dapat diceritakan dan kalau boleh diselesaikan bersama.
Suka..
Kita suka akan dia kerana dia seorang yang baik budi pekerti. Dia pandai menjaga aurat dan batas pergaulan. Kalau boleh kita ingin sahaja terus mahu memiliki si dia secara halal.
Minat..
Ada sesuatu pada dirinya yang menarik minat kita untuk mendekatinya. Harta, paras rupa atau budi dirinya? Itulah minat sebenar terhadap seseorang insan.


Tetapi kita kena ingat..
“Tanpa minat, suka dan sayang.. Kita tidak akan CINTA pada seseorang itu. Dan ingatlah juga, perasaan minat, suka dan sayang ini adalah perlu kita hamburkan sepenuhnya terhadap ALLAH sebelum kepada manusia..”

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...